Pengawal Selia Perjudian Puerto Rico Mengatasi Pakaian Perjudian Haram
Toto

Pengawal Selia Perjudian Puerto Rico Mengatasi Pakaian Perjudian Haram

Terdapat pertikaian yang memuncak di Puerto Rico mengenai siapa yang dibenarkan mengendalikan jenis mesin permainan. Suruhanjaya Perjudian Puerto Rico (PRGC) berharap untuk menunjukkan siapa yang bertanggungjawab dengan memberi denda yang tinggi kepada pelanggar.

mesin slot
Seorang lelaki bermain mesin slot di sebuah kedai di Puerto Rico. Pertempuran sedang berlaku antara kedai dan pengawal selia permainan mengenai siapa yang https://totobethk.info/ boleh mengendalikan mesin. (Imej: Nimb)
Puerto Rico sedang mengemas kini undang-undang permainannya, yang bukan satu tugas yang mudah. Untuk masa yang terlalu lama, kawalan longgar bermakna banyak kelonggaran dalam jenis perniagaan yang boleh menjadi tuan rumah mesin permainan. Suruhanjaya Perjudian Puerto Rico menggunakan kuasanya dalam usaha untuk menunjukkan siapa yang bertanggungjawab.

Dari Februari hingga sekarang, PRGC telah menemui 221 mesin slot haram. Ia menegaskan bahawa terima kasih kepada usahanya menentang operasi “mesin permainan haram,” ia telah mengeluarkan denda berjumlah $1.2 juta terhadap pesalah .

Sebanyak 19 pertubuhan menjadi tuan rumah mesin dan telah menerima sekatan daripada PRGC. Suruhanjaya itu bertanggungjawab, antara lain, untuk pemeriksaan mesin slot yang mungkin melanggar undang-undang perjudian Puerto Rico.

PRGC Mengambil Kawalan
Kitaran operasi bermula pada 4 Februari, apabila pemeriksa kerajaan membuat lawatan mengejut ke Dataran Pasar di Santurce di San Juan. Di sana, mereka menemui mesin judi haram di dua kedai.

Di salah satu pertubuhan itu, pihak berkuasa menemui sepuluh mesin yang beroperasi tanpa lesen. Ini mengakibatkan pemilik hartanah menerima denda $50,000.

Itu baru permulaan. Sebuah perniagaan di Bayamón, pinggir bandar San Juan, menerima denda terbesar. Pemeriksa menemui 60 slot tidak berlesen, membawa kepada denda $300,000. Sebuah lagi pertubuhan, yang terletak di Bayamón, telah dikenakan denda $110,000 untuk mesin permainannya yang tidak berlesen.

Di samping itu, Orlando Rivera Carrión, ketua PRGC, memberi amaran bahawa suruhanjaya itu akan “meneruskan serangan langsung” terhadap perjudian haram dan tidak dibenarkan. Pelanggar berdepan denda antara $5,000 hingga $10,000 setiap peranti.

Kontroversi Mengenai Undang-undang Perjudian
Antara penemuan utama pemeriksa adalah mesin yang melebihi apa yang ditetapkan oleh suruhanjaya (sepuluh setiap perniagaan) atau mempunyai mesin yang beroperasi pada jarak kurang daripada 100 meter (328 kaki) dari agensi ekuestrian. Di samping itu, pemeriksa menemui banyak peralatan permainan yang tidak berlesen.

Rivera menegaskan bahawa pada peringkat ini, suruhanjaya itu tidak merampas peralatan haram itu. Jika pemeriksa kembali kepada perniagaan yang didapati tidak mematuhi dan mendapati mesin itu beroperasi semula, denda akan meningkat dengan ketara. Selain itu, beliau memberi amaran bahawa operasi akan diteruskan di seluruh wilayah yang dikuasai AS.

Tindakan itu, bagaimanapun, bukan tanpa kontroversi. Kesatuan yang mewakili perniagaan tempatan, Union of Road Machine Operators (UNOMAR, untuk akronim bahasa Sepanyolnya), telah mengkritik suruhanjaya itu. Ia mendakwa bahawa usaha penguatkuasaan PRGC meletakkan peniaga kecil dalam risiko.

Mesin Pelesenan ‘Secara Haram’ PRGC
UNOMAR, yang mewakili kira-kira 30 syarikat, berkata suruhanjaya itu terus mengeluarkan pensijilan secara haram kepada pengendali mesin perjudian yang https://athenshumanrightsfest.org/ tidak berkelayakan sambil mendenda pengendali sah. Kesatuan itu menuduh Rivera cuba melumpuhkan tindakan yang bertujuan untuk mengawal selia industri permainan.

UNOMAR menekankan dua peraturan, 9174 dan 9175. Peraturan-peraturan tersebut, masing-masing, Peraturan untuk Kawalan Operasi dan Saling Sambungan Mesin Perjudian dalam Laluan dan Peraturan untuk Pengeluaran, Pengendalian dan Penyeliaan Lesen untuk Mesin Permainan .

Kedua-dua peraturan itu dicabar di mahkamah atas alasan PRGC meluluskannya secara haram. Di samping itu, tindakan suruhanjaya itu datang sebelum Lembaga https://htourist.net/ Pemantauan Fiskal mempunyai peluang untuk menjalankan semakan bahasa tersebut.

UNOMAR menambah bahawa peraturan, yang diluluskan pada Mei 2020, bertujuan untuk memanfaatkan hanya syarikat besar. Mereka memberikan halangan untuk diperakui untuk peniaga kecil tempatan yang mengendalikan https://atlashotelbudapest.com/ mesin perjudian secara sah.

Sistem mahkamah Puerto Rico juga tidak dapat bersetuju tentang siapa yang boleh memperkenalkan peraturan apa. Topik mesin permainan telah pergi dari satu mahkamah ke mahkamah yang lain, sehingga ke Mahkamah Agung. Mahkamah tinggi membekukan peraturan, tetapi UNOMAR menegaskan bahawa PRGC mengabaikan perintah itu.

Suruhanjaya itu menegaskan ia sedang membanteras operasi haram dan tidak berlesen. Bagaimanapun, UNOMAR merasakan ia bertindak hanya dengan memikirkan kepentingan diri sendiri.