Padang Playoff Bola Sepak Kolej Meluas, Meningkatkan Kemungkinan Pengehosan Vegas
Toto

Padang Playoff Bola Sepak Kolej Meluas, Meningkatkan Kemungkinan Pengehosan Vegas

Presiden universiti yang menyelia Playoff Bola Sepak Kolej mengundi hari ini SGP Result untuk mengembangkan model penentuan juara kebangsaan selepas musim.  Kejohanan itu akan berlangsung daripada empat kepada 12 pasukan selewat-lewatnya musim 2026. Ini meningkatkan kemungkinan Las Vegas menjadi tuan rumah Kejohanan Kebangsaan CFP bermula pada 2027.

Stadium Allegiant, Las Vegas Raiders
Stadium Allegiant menampung 65,000 penonton. Kemungkinannya semakin pendek untuk menganjurkan Kejohanan Kebangsaan Playoff Bola Sepak Kolej pada 2027. (Imej: allegiantstadium.com)
Dalam undian sebulat suara mereka, presiden meluluskan cadangan asal 12 pasukan. Itu memerlukan enam juara persidangan peringkat tertinggi dan enam pilihan besar, seperti yang ditentukan oleh jawatankuasa pemilihan, untuk membuat playoff. Butiran lanjut akan diputuskan oleh 10 pesuruhjaya persidangan FBS dan pengarah olahraga Notre Dame Jack Swarbrick mulai minggu depan di Dallas.

“Ini adalah hari yang bersejarah dan menarik untuk bola sepak kolej,” kata Presiden Mississippi State Mark Keenum, pengerusi lembaga itu, kepada Associated Press. “Lebih banyak pasukan, lebih banyak penyertaan dan lebih banyak keseronokan adalah baik untuk peminat, alumni dan atlet pelajar kami.”

Mereka juga bagus untuk Las Vegas, yang Stadium Allegiant 65,000 tempat duduknya, dibuka pada 2020, telah dipertimbangkan secara ringkas untuk Kejohanan Kebangsaan CFP 2025. Iaitu, sehingga konflik penjadualan dengan Pameran Elektronik Pengguna (CES) yang menguntungkan membatalkan kemungkinan itu. (Setiap tahun pada awal Januari, CES menarik lebih daripada 170,000 orang ke Pusat Konvensyen Las Vegas, dan mereka mengepam anggaran $300 juta ke dalam ekonomi Las Vegas.)

Playoff 12 pasukan mungkin akan mendorong perlawanan kejuaraan ke akhir Januari, memadam konflik dengan CES.

“Saya tidak mahu menghalang peluang sesiapa, tetapi jika anda melihat perkara Pengeluaran Sydney yang kami cari … Las Vegas mempunyai semua itu,” kata pengarah eksekutif CFP Bill Hancock kepada Las Vegas Review-Journal pada bulan April. “Kami belum lagi bekerja dengan jawatankuasa tuan rumah di Las Vegas, jadi dengan kami bagaimanapun, tiada rekod prestasi mereka dapat memenuhi kewajipan mereka. Tetapi ada rekod prestasi yang kukuh dengan acara lain yang sangat berjaya.”

Hancock memberitahu RJ bahawa CFP menilai beberapa faktor apabila mempertimbangkan tapak masa hadapan, termasuk kualiti hotel, tempat, perkhidmatan udara dan sejarah menganjurkan acara utama.

Semua Tahun Akan Datang Diucapkan Pada Masa Ini
Bila CFP akan mengalihkan tumpuannya kepada menentukan tapak kejohanan Hongkong Prize masa depan tidak jelas. Bagaimanapun, Atlanta diumumkan pada 16 Ogos sebagai tuan rumah 2025, mengisi lubang terakhir dalam jadual. (Perlawanan 2023 akan diadakan di Los Angeles, perlawanan 2024 di Houston, dan perlawanan 2026 di Miami.)

Pada bulan Januari, Las Vegas dinamakan sebagai tapak untuk Super Bowl LVIII pada tahun 2024. Menurut Konvensyen dan Persatuan Pelawat Las Vegas, permainan bola sepak itu dijangka menyuntik $500 juta ke dalam ekonomi Las Vegas, tidak termasuk $70 juta dalam tempatan dan negeri. hasil cukai.

“Saya tidak mahu membuat sebarang ramalan atau terlalu berjanji, tetapi kami pastinya kagum dengan apa yang kami lihat dari Las Vegas,” kata Hancock kepada RJ.